De Koude Oorlog in Landhorst: een stille getuige

Gepubliceerd op Maandag 21 oktober 2024

Midden in het rustige landschap van Landhorst ligt een bijzondere herinnering aan een tijd waarin de wereld op scherp stond: het MOB-complex Wanroij. Dit terrein, ooit een strategisch militaire basis tijdens de Koude Oorlog, vertelt nu het verhaal van een periode waarin de dreiging van de Sovjet-Unie voelbaar was, zelfs hier, in het Land van Cuijk.
Tijdens de Koude Oorlog, eind jaren '50 en begin jaren '60, bouwde Nederland zo’n honderd van dit soort mobilisatiecomplexen. Hun doel? Voorbereid zijn op een mogelijke aanval en snel kunnen reageren. Het complex in Landhorst, voormalig gemeente Wanroij, was onderdeel van deze strategie. Gelegen op een smalle zandrug in het Peelgebied, was het perfect gepositioneerd om Nederland en de NAVO te verdedigen.

Een stukje geschiedenis behouden
Waar veel van deze complexen inmiddels zijn verdwenen, is het MOB-complex Wanroij gelukkig bewaard gebleven. In 2010 kocht de provincie Noord-Brabant het terrein en sindsdien is het onderdeel van het programma de Erfgoedfabriek, gericht op het behoud van bijzondere historische plekken. Dankzij dit initiatief is het complex omgetoverd tot een Herinneringspark aan de Koude Oorlog.
Een wandeling over het terrein neemt je mee terug in de tijd. Je kunt de QR code scannen en daarmee krijg je meer informatie over het onderwerp waar je staat. De oude loodsen, ooit gebruikt voor voertuigen en munitie, staan nog steeds overeind. Bij elke loods krijg je een deel van het verhaal van de Koude Oorlog mee, met dank aan beeldend kunstenaars Rob Moonen en Albert Kliest. Zij hebben de geschiedenis tastbaar gemaakt door zowel fysieke als digitale informatie te integreren in het landschap.

Een stap in het verleden
Het MOB-complex Wanroij is meer dan alleen een stuk erfgoed; het is een venster naar een spannende en soms angstige periode uit onze geschiedenis. Hoewel Nederland in de jaren '50 en '60 relatief veilig was, was de dreiging van een conflict altijd aanwezig. Wanroij en soortgelijke complexen in Brabant waren hierop voorbereid, met uitgebreide infrastructuren voor voertuigen, munitie en andere militaire benodigdheden.
Voor bezoekers is het een kans om even stil te staan bij deze geschiedenis. Het park is ieder weekend geopend van 11.00 tot 16.00 uur, als je de gelegenheid krijgt om het te bezoeken, is het zeker de moeite waard. Het is een plek waar natuur en geschiedenis samenkomen, en waar de verhalen van de Koude Oorlog voortleven in de loodsen en paden van het terrein.

MOB-Complex Wanroij - Boompjesweg 2 Landhorst
Meer info: coldwar.nl